30 sep. 2022

Risico-Inventarisatie & Evaluatie

In de Arbowet staat dat vrijwel ieder bedrijf met personeel een RI&E (Risico-Inventarisatie & Evaluatie) moet maken. Dit betekent dat u als werkgever de risico’s binnen uw bedrijf in kaart brengt én verkleint, zodat u een veilige en gezonde werkplek creëert voor al uw medewerkers. Op dit moment beschikt minder dan de helft van alle bedrijven in Nederland over een RI&E. Heeft u alles goed geregeld? 

Een glazenwasser die tijdens zijn werk van de ladder valt of een medewerker in het laboratorium die per ongeluk met gevaarlijke stoffen in aanraking komt. Een bedrijfsongeval zit in een klein hoekje. Maar ook iemand die met een burn-out kampt vanwege een te zware arbeidsbelasting of psychische klachten kan problemen opleveren voor een werkgever. Kortom: al het werk brengt risico’s met zich mee voor de werknemer én de werkgever.

Gevaar voor uw bedrijf

Een medewerker die uitvalt, is niet alleen vervelend voor de werknemer zelf. Ook voor u als werkgever kan dit problemen opleveren. Mogelijk moet u aansprakelijkheidskosten betalen voor het bedrijfsongeval. En hoe lost u het op als een medewerker gedurende een langere periode ziek thuis komt te zitten? Dit kan de continuïteit van uw bedrijf ernstig in gevaar brengen.

Ken de risico’s

Om dit te voorkomen zijn bijna alle bedrijven en organisaties RI&E-plichtig.

De RI&E-plicht bestaat uit drie onderdelen:

  1. Het in kaart brengen van de risico’s Welke risico’s loopt uw personeel?
  2. Het evalueren van de risico’s Hoe vaak komen deze risico’s voor en wat zijn de mogelijke gevolgen?
  3. Een plan van aanpak Wat gaat u doen om de risico’s te minimaliseren?

Voldoet (nog) niet aan je RI&E-plicht?  Ga dan nu aan de slag.  Komt u  er niet uit of heeft u andere vragen over risico’s op de werkvloer? Neem dan contact op met onze adviseurs!

Om voogt.nl goed te laten functioneren gebruiken wij cookies. Bekijk voor meer informatie ons Privacy Statement. Als u onze site gebruikt, gaan wij ervan uit dat u akkoord bent met het plaatsen van cookies.

Akkoord