15 jun. 2018

Financiele problemen ondernemers

Steeds meer zelfstandige ondernemers in financiële problemen

                       

De economie groeit. Dat is goed nieuws natuurlijk, maar niet iedereen profiteert hiervan. Uit onderzoek van het Instituut voor het Midden- en Kleinbedrijf (IMK) blijkt dat het aantal zelfstandige ondernemers met geldproblemen in het eerste kwartaal van dit jaar is toegenomen. Steeds meer zelfstandigen doen dan ook een beroep op de bijstandverlening voor zelfstandigen (Bbz).

 

*   Meer ondernemers kloppen aan bij gemeente voor bijstand
*   Aantal faillissementen neemt toe
*   Tips om te voorkomen dat dit jou overkomt

 

Voor zelfstandigen die (tijdelijk) financiële problemen hebben, is er het Besluit bijstandverlening zelfstandigen (Bbz). In sommige gevallen kunnen ondernemers hier een beroep op doen wanneer het voortbestaan van hun bedrijf bedreigd wordt. Zij krijgen dan ondersteuning vanuit de gemeente in de vorm van een renteloze lening of een aanvulling op het inkomen tot bijstandsniveau. Eind 2017 steeg het aantal zelfstandige ondernemers dat een beroep deed op de Bbz al met 15%. Deze stijging zette in het eerste kwartaal van dit jaar door met ruim 3%. Opvallend, omdat het aantal ondernemers met financiële problemen juist sinds 2013 daalde.

 

Toename aantal faillissementen

Uit de IMK-index wordt duidelijk dat het aantal zelfstandige ondernemers dat in zwaar weer verkeert toeneemt. Het betreft hierbij vooral bepaalde sectoren waarin sprake is van marktverzadiging, zoals rijscholen, taxidiensten en in de horeca. De cijfers gelden tevens als indicator voor het aantal faillissementen. Het komend half jaar worden er dan ook extra faillissementen verwacht, met name binnen de hierboven genoemde sectoren. In de bouw en de detailhandel gaat het juist structureel beter. 

 

Wat kun je als ondernemer doen?

Volgens het IMK hebben veel ondernemers moeite met het vragen om hulp bij de gemeente. Wat kan je als ondernemer doen om ervoor te zorgen dat jij niet in geldnood komt? Hier volgen 7 tips:

Tip 1: Zorg voor een goede en overzichtelijke administratie.

Tip 2: Voorkom onbetaalde rekeningen van klanten en zit hier bovenop.

Tip 3: Leg de kosten eens onder de loep en bepaal of deze kosten allemaal noodzakelijk zijn.

Tip 4: Zorg voor een sparringpartner die met een andere, frisse blik naar je onderneming kijkt.

Tip 5: Voorkom dat het bedrijf volledig afhankelijk is van jou.

Tip 6: Wees eerlijk, steek je kop niet in het zand wanneer het minder goed gaat.

Tip 7: Durf (op tijd) om hulp te vragen.

Moet (of wil) jij toch stoppen met je eenmanszaak?  welke stappen je moet zetten om de zaak goed af te ronden? Heb je nog vragen? Neem gerust contact met ons op.

 

Om voogt.nl goed te laten functioneren gebruiken wij cookies. Bekijk voor meer informatie ons Privacy Statement. Als u onze site gebruikt, gaan wij ervan uit dat u akkoord bent met het plaatsen van cookies.

Akkoord