15 okt. 2018

Stormschade

Wat is stormschade en hoe ben je daartegen verzekerd?

 

Je kan pas spreken van stormschade als het schade is die direct veroorzaakt wordt door storm. Officieel kunnen we pas spreken van storm bij windkracht 9, maar de verzekeraar verzekert jouw opgelopen schade al bij wind vanaf windkracht 7 (14 meter per seconde). Schade die je hierdoor kan oplopen zijn:

  • Dakpannen die van je huis zijn gewaaid
  • Een boom die omgewaaid is op jouw huis
  • De schutting in de tuin die door de storm is omgewaaid
  • Je auto die geplet is onder een boom

Of jouw schade ook daadwerkelijk stormschade mag heten wordt bepaald door de verzekeraar. Deze gebruikt hiervoor de bevindingen en windmetingen van het KNMI

 

Hoe is stormschade verzekerd?

 

Je auto

Met een autoverzekering is je auto vaak verzekerd voor schade door rondvliegende takken, dakpannen en omvallende bomen. Hiervoor heb je wel een allrisk verzekering of een beperkt cascoverzekering nodig; is je auto alleen WA verzekerd, dan is schade door storm helaas niet gedekt.

 

Je woning

Als je een koopwoning hebt, zul je hiervoor een inboedel- en opstalverzekering af moeten sluiten; deze verzekeringen bieden meestal ook dekking voor schade door storm. Heb je een huurwoning? Dan heb je vaak voldoende aan alleen een inboedelverzekering, maar let er hierbij wel op dat eventueel eigenaarsbelang (zoals een schutting in de tuin) is meeverzekerd; dit is vaak niet standaard geregeld en zul je dus zelf aan moeten geven.

Let op: niet iedere verzekeraar dekt dezelfde schade voor eenzelfde bedrag. Er kunnen grote verschillen zitten tussen inboedel- en opstalverzekeringen. Bekijk je polisvoorwaarden om zeker te weten waar je in het geval van stormschade recht op hebt. Voor stormschade is vaak een eigen risico van toepassing.

 

Om voogt.nl goed te laten functioneren gebruiken wij cookies. Bekijk voor meer informatie ons Privacy Statement. Als u onze site gebruikt, gaan wij ervan uit dat u akkoord bent met het plaatsen van cookies.

Akkoord