29 mrt. 2019

Asbestverbod 2024: wat betekent dit voor mij?

 

Per 2024 zijn asbestdaken definitief verboden in Nederland. Is er in het dak van uw boerderij, schuur of loods asbest verwerkt? Dan is asbestsanering verplicht. Het laten verwijderen van asbest is uw eigen verantwoordelijkheid en het advies luidt hier op tijd mee te beginnen. Maar hoe pak u dit aan en waar moet u rekening mee houden?

 

Asbestdaken vormen een risico voor de gezondheid en het milieu. Daarom heeft de Tweede Kamer besloten asbestdaken vanaf 31 december 2024 definitief te verbieden. Hierbij gaat het om asbestdaken die in contact staan met de buitenlucht, zoals golfplaten en dakleien. Bij slijtage van deze dakbedekking kunnen er kankerverwekkende asbestvezels vrijkomen. Hoe ouder het dak, hoe groter de kans dat dit gebeurt. In 2024 zijn asbesthoudende daken minstens 30 jaar oud waardoor er nu actie ondernomen moet worden.

 

Wat moet ik doen?

Allereerst is het belangrijk om te achterhalen of er asbest in uw dak zit. Asbest werd tot 1994 in honderdduizenden gebouwen verwerkt in o.a. dakbedekkingen. U kunt zelf controleren of er asbest aanwezig is, maar u kunt ook een gecertificeerd bedrijf inschakelen. Wordt er asbest geconstateerd, dan moet dit professioneel verwijderd worden. Als ondernemer mag u dit niet zelf doen. De kosten voor het verwijderen kunnen hoog oplopen. Ook hiervoor bent u in principe zelf verantwoordelijk. 

 

Kosten asbest verwijderen

Tot voor kort was het mogelijk om gebruik te maken van de Subsidieregeling verwijderen asbestdaken, maar eind 2018 is het plafond van het totale subsidiebudget van € 75 miljoen bereikt. Beschikt u niet over de financiële middelen om het asbestdak te vervangen, dan kan u volgens staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat binnenkort aanspraak maken op een nieuw fonds.

 

Belangrijk: controleer je verzekering

Het verzekeren van asbesthoudende daken is ingewikkeld. Verzekeraars spelen in op het asbestverbod door hun risicoprofiel aan te passen. Met het asbestverbod in het achterhoofd veranderen verzekeraars hun premies, polisvoorwaarden en schaderegelingen. Reden is dat bedrijven bij schade door bijvoorbeeld brand het asbestdak niet mogen repareren maar helemaal moeten vervangen. Bovendien had het dak toch binnen enkele jaren moeten worden vervangen. Daarom keren verzekeringsmaatschappijen bijvoorbeeld nog slechts een deel van de herbouwwaarde uit. Laat u hierover goed adviseren door een van onze adviseurs. Hij kent de risico’s en weet waar u op moet letten.

Om voogt.nl goed te laten functioneren gebruiken wij cookies. Bekijk voor meer informatie ons Privacy Statement. Als u onze site gebruikt, gaan wij ervan uit dat u akkoord bent met het plaatsen van cookies.

Akkoord