5 mrt. 2021

Een allerverwoestende brand

Wat is brandschade en hoe bent u daartegen verzekerd?

 

Voor veel mensen is brandschade de ergste schade die er is. Door brand kunnen uw spullen of uw huis voor altijd verwoest zijn. De emotionele waarde kunt u niet verzekeren, maar de waarde die uw spullen vertegenwoordigen wel. Wanneer spreken we van brandschade en hoe bent u hier tegen verzekerd?

Wat is brandschade?

Alle schade die ontstaan is door verbranding veroorzaakt door vuur noemen we brandschade. Bij de meeste verzekeraars valt ook de schade door het blussen van de vlammen en schade door roet- en rookontwikkeling onder brandschade. Brandschade die in uw open haard ontstaat omdat u de schoorsteen slecht onderhouden hebt, valt vaak niet in uw verzekering.

Schade die u door brand kan oplopen zijn:

  • Verbrande spullen in uw huis
  • Schade aan uw huis door brand
  • Een lekkage die is ontstaan door het blussen van de brand

Of uw schade ook daadwerkelijk als brandschade vergoed wordt bepaalt de verzekeraar. Dit hangt onder andere af van uw polisvoorwaarden.

 

Hoe is brandschade verzekerd?

Uw woning en spullen:

Met een opstalverzekering en inboedelverzekering bent u verzekerd tegen brandschade. Als u een koopwoning heeft kunt u dit gezamenlijk afsluiten als ‘woonhuisverzekering’. Heeft een huurwoning? Dan hoeft u alleen uw spullen te verzekeren en voldoet de inboedelverzekering (de verhuurder moet de woning namelijk verzekeren).

Let op: niet iedere verzekeraar dekt dezelfde schade voor eenzelfde bedrag. Er kunnen grote verschillen zitten tussen inboedel- en opstalverzekeringen. Bekijk uw polisvoorwaarden om zeker te weten waar u in het geval van brandschade recht op hebt.

Uw auto:

Wilt u uw auto verzekeren tegen brandschade? Met alleen een WA-verzekering heeft u dat niet gedaan.
Een beperkt cascoverzekering en allrisk verzekering vergoeden brandschade in bijna alle gevallen. Dit hangt voornamelijk af van uw polisvoorwaarden en de afspraken die hierover zijn gemaakt.

 

Heb ik dan geen brandverzekering nodig?

Met een brandverzekering verzeker u uw huis of spullen tegen schade ontstaan door brand. Brand is in bijna alle gevallen al verzekerd met uw opstal- en inboedelverzekering . Als u een opstal- en/of inboedelverzekeringen hebt afgesloten, en het is opgenomen in uw polisvoorwaarden, hoeft u dus geen extra of speciale brandverzekering af te sluiten.

Om voogt.nl goed te laten functioneren gebruiken wij cookies. Bekijk voor meer informatie ons Privacy Statement. Als u onze site gebruikt, gaan wij ervan uit dat u akkoord bent met het plaatsen van cookies.

Akkoord