6 jan. 2022

Met zomerbanden en code rood de weg op: verzekerd?

Hoe zijn we verzekerd als we met winters weer de weg op gaan? En hoe beschermen we onze auto’s en onze huizen tegen de invloed van Koning Winter?

 

Ben ik verzekerd als ik ga rijden met code rood?

We kennen, zeker sinds het tijdperk corona, allemaal de impact van negatieve reisadviezen en weten dat ‘code rood’ kan betekenen dat er geen dekking is vanuit de reisverzekering. Maar hoe zit dat met de alarmerende code rood die wordt afgegeven voor de winterse situatie op de wegen? Dat ligt anders. Hoewel u natuurlijk voorzichtig bent en alleen de weg opgaat als het echt niet anders kan, bent u wel verzekerd als er toch iets gebeurt. Wat er precies gedekt is, hangt natuurlijk wel af van uw type autoverzekering.

 

Heb ik perse winterbanden nodig?

In Nederland zijn winterbanden niet verplicht, maar het wordt wel aangeraden. Wie in winters weer op zomerbanden rijdt en een ongeval veroorzaakt, is dus wel verzekerd. Een verzekeraar kan echter wel weigeren om uit te betalen wanneer er sprake is van roekeloos gedrag: dat is niet zomaar het geval en wordt van situatie tot situatie beoordeeld. Reizen naar het buitenland wordt nu sterk afgeraden, maar mocht u toch de grens oversteken, check dan goed welke regels ter plaatse gelden voor winterbanden.
Controleer vooral ook de bandenspanning. Ook is speciale ruitenwisservloeistof geen overbodige luxe. Controleer ook je ruitenwissers en zorg voor een complete set reservelampen in de auto. 

 

Kan ik mijn auto even op de oprit laten opwarmen?

Vlak voordat u echt moet vertrekken alvast de motor van de auto laten draaien om de ramen te ontdooien. Veel mensen doen het, maar laat uw auto daarbij niet onbemand achter. U bent over het algemeen niet verzekerd als iemand er mee vandoor gaat. Klinkt onwaarschijnlijk, maar het gebeurt!

 

Kan mijn huis de vele kilo’s sneeuw wel dragen?

In principe is een woning erop berekend om een pak sneeuw te kunnen dragen. Maar het is wel verstandig om regelmatig een deel van de sneeuw weg te halen, zeker wanneer er ook al zonnepanelen op het dak liggen. Zorg er ook voor dat, als de boel gaat smelten, het water goed weg kan lopen. Houd er rekening mee dat een verzekeraar kan besluiten om (een deel van) de schade niet uit te keren wanneer er sprake is van achterstallig onderhoud.

 

Hoe bescherm ik mijn woning?

Het belangrijkste is om te zorgen dat de leidingen niet bevriezen en gaan springen. Vooral een buitenkraan is zo bevroren. Sluit de buitenkraan af en tap het overgebleven water af zodat er geen water in de leidingen kan bevriezen. Er bestaan ook vorstvrije buitenkranen. Verlaat u het huis, laat de verwarming dan op minimaal 15 graden staan.

 

Om voogt.nl goed te laten functioneren gebruiken wij cookies. Bekijk voor meer informatie ons Privacy Statement. Als u onze site gebruikt, gaan wij ervan uit dat u akkoord bent met het plaatsen van cookies.

Akkoord