16 jun. 2023

Tuinspullen

 

 

In de zomermaanden wordt de tuin meer gebruikt: om in te ontspannen en om in te werken. De loungebank en de barbecue kunnen naar buiten en de zitmaaier wordt in gebruik genomen. Hoe zijn deze spullen eigenlijk verzekerd tegen diefstal of weerschade?

 

Op de meeste inboedelverzekeringen is tuinmeubilair en tuingereedschap gewoon meeverzekerd tegen diefstal, net als tuinspullen zoals parasols. Zelfs het wasgoed aan de waslijn is in de regel meeverzekerd! Het moet dan wel gaan om een afgesloten tuin.

Er kunnen wel voorwaarden bij horen zoals een eigen risico of een maximale vergoeding. Heeft u  bijvoorbeeld een kostbare tuinset: kijk dan even of die maximale vergoeding genoeg voor u is. Dat geldt ook voor een dure barbecue, niet alle verzekeraars rekenen deze tot de tuinmeubelen. Heeft u een kostbaar exemplaar, controleer dat dan even en zet de barbecue na gebruik voor de zekerheid in een afgesloten schuurtje.

 

Schuur en schutting

Als het gaat om weerschade aan uw tuinspullen, bijvoorbeeld door een hagelbui, dan zijn de meeste verzekeringen minder ruim. Deze schade wordt op de inboedelverzekering doorgaans niet vergoed. Wel kunt u soms een aparte tuinverzekering afsluiten. Schade aan een schuurtje of schutting valt onder de opstalverzekering. Huurt u een woning en heeft u zelf een schutting betaald en geplaatst, dan valt die onder het huurdersbelang en dat is in de regel weer meeverzekerd op de inboedelverzekering.

 

Andere spullen

Wat wanneer u met uw laptop of tablet in de tuin zit en vergeten bent deze naar binnen te halen? Worden deze kostbare spullen gestolen, dan zult u hier een speciale buitenhuisdekking of mobiele elektronicadekking voor nodig hebben. Hierbij geldt wel, net als bij alle verzekeringen, dat de verzekeraar verwacht dat  u voorzichtig met uw spullen omgaat.

Een fiets die in de tuin wordt gestald is niet verzekerd tegen diefstal. Een fiets is immers geen tuinmeubel en moet over het algemeen op slot staan in een afgesloten schuurtje om voor schadevergoeding in aanmerking te komen.

 

Preventie

Natuurlijk gaat u niet elke avond uw loungeset naar binnen zeulen, maar het is wel verstandig om prijzig tuingereedschap op te bergen in een afgesloten schuur. Een dure zitmaaier kunt u aan een slot leggen. Ook doet u er goed aan om voorbereid te zijn op slecht weer of een zomerstorm, berg losse spullen dan op, zorg voor een stevige schutting en wees alert op losse takken; kortom onderhoud uw tuin goed.

 

Om voogt.nl goed te laten functioneren gebruiken wij cookies. Bekijk voor meer informatie ons Privacy Statement. Als u onze site gebruikt, gaan wij ervan uit dat u akkoord bent met het plaatsen van cookies.

Akkoord