5 sep. 2019

Wapen je tegen de burn-out

De burn-out is beroepsziekte nummer één in Nederland. Steeds meer mensen krijgen last van extreme vermoeidheid en psychische klachten die in de meeste gevallen ontstaan op de werkvloer. Het gevolg is dat zij met een burn-out – vaak langdurig – thuis komen te zitten om hun ziekte te boven te komen. Wat kunt u hier als werkgever en ondernemer tegen doen?

Per jaar klopt maar liefst 14% van de werknemers bij hun werkgever aan met burn-outklachten. In 5% van de gevallen leiden deze klachten uiteindelijk tot langdurig thuiszitten. Gemiddeld loopt het ziekteverzuim naar aanleiding van een burn-out zelfs op tot 242 dagen. Volgens zorgverzekeraar Zilveren Kruis zit hier een flink prijskaartje aan. De werkgever mist niet alleen een kracht op de werkvloer, over het algemeen moet er ook naar vervanging gezocht worden. In dit geval kiezen werkgevers vaak voor freelancers die meer kosten dan een medewerker op de loonlijst. De gemiddelde kosten per burn-out bedragen dan ook tienduizenden euro’s per jaar. 

Hoe kunt u u hier als werkgever tegen verzekeren?

Als werkgever bent u nu nog wettelijk gezien verplicht om medewerkers met een vast dienstverband minstens twee jaar voor tenminste 70% van het loon door te betalen. Voor bedrijven tot 25 werknemers geldt dat deze plicht dankzij het nieuwe kabinet binnenkort bekort wordt tot 1 jaar. Dit geldt ook in het geval van een burn-out. Om ervoor te zorgen dat een burn-out van een werknemer de voortgang van een bedrijf niet in gevaar brengt, kunnen werkgevers zich verzekeren tegen ziekteverzuim door middel van de verzuimverzekering. Uiteraard kunt u een verzuimverzekering volledig op maat samenstellen.

 

Wat als dit u als ondernemer overkomt?

Ook als ondernemer kunt u te maken krijgen met een burn-out. Raakt u als ondernemer arbeidsongeschikt en kunt u uw bedrijf (tijdelijk) niet runnen, dan valt ook uw inkomen weg. Om dit te voorkomen kunt u een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) afsluiten. Een passende arbeidsongeschiktheidsverzekering biedt u als ondernemer inkomenszekerheid. Hierdoor hoeft u tijdens uw herstel niet in te zitten over uw financiën. Er zijn verschillende arbeidsongeschiktheidsverzekeringen waaruit u kunt kiezen. Houd er bij uw keuze wel rekening mee dat er grote verschillen zitten in de voorwaarden en premies. 

 

Hoe kiest u voor een geschikte arbeidsongeschiktheidsverzekering?

In alle sectoren is het aantal zelfstandigen met een AOV gedaald. Toch loopt iedere zzp’er en zmp’er kans om op een dag de werkzaamheden tijdelijk niet uit te kunnen voeren. Wilt u meer weten over een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zelfstandigen? Bent u benieuwd welke stappen u moet zetten om een geschikte AOV te kiezen of welke voorwaarden er aan een goede verzekering zitten? Bel ons voor een afspraak! 

 

 

Om voogt.nl goed te laten functioneren gebruiken wij cookies. Bekijk voor meer informatie ons Privacy Statement. Als u onze site gebruikt, gaan wij ervan uit dat u akkoord bent met het plaatsen van cookies.

Akkoord